dikkati toplama yolları

köşe yazılarına dön

YAZAR: FATİH TÜRK

23 Aralık 2014, Salı

Dikkati Arttırmanın 9 Yolu
1. Yana yatık “8” işareti yapın; Bu, bir şeye odaklanmak istediğiniz her an kullanabileceğiniz basit bir egzersiz ve satrançta da kullanılan bir simge. Bir tahtaya ya da bir duvara astığınız büyük bir kağıda yatık 8 rakamı (sonsuz işareti) çizin. Sağ elinizle ve sol elinizle aynı anda. Kağıdınız yoksa bu işlemi havada parmaklarınızla da yapabilirsiniz. Önce büyük sonsuz işaretleri yapın, sonra bu işaretleri giderek küçültün. Şimdi konsantre olmanız gereken işe başlamaya hazırsınız. Herhangi bir şey yaparken dikkatinizin dağıldığını düşünüyorsanız hemen bu egzersizi uygulayın. Bunu gözleriniz kapalı olarak da yapabilirsiniz. Bu egzersiz, hem sağ hem sol beyni çalıştırarak beynin konsantrasyon gücünü artırır.

   2. Aynı anda birden fazla iş yapmayın; her iş için bir süre belirleyin Belirli bir süreçte yalnız bir işi yaparsanız tüm konsantrasyonunuzu bu işe vermiş olursunuz. Böylece dikkatinizin dağılmasını önlersiniz. Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak hem dikkati dağıtır, hem kalitesiz işler ortaya koymanıza sebep olur. Eğer önünüzdeki yarım saat içinde ofiste bir sunum yapacaksanız ya da bir sınava çalışacaksanız sadece onu düşünün. Zihninizi yapacağınız işin detaylarına odaklayın. Dikkatinizin farklı görevler arasında gezinmesine izin vermeyin.

   3.Bir işi ilk ya da son kez yapıyormuş gibi hissedin; Bir işi ilk kez ya da son kez yapıyormuşsunuz gibi düşünürseniz dikkat düzeyinizi artırırsınız. Bu, size önceden kaçırdığınız detayları yakalama, gözlem gücünüzü artırma ve yeni bakış açıları geliştirme olanağı tanır.

   4.“5 tane daha” yöntemini kullanın; Bir işin ortasındayken ya da bir işten sıkılıp vazgeçmek üzereyken “5 tane daha” egzersizine geçin. Okumaktan sıkıldınız mı, “5 sayfa daha” okuyun. Sınava çalışıyorsunuz ve matematik sorusu çözmekten sıkıldınız “5 matematik sorusu daha” çözün. Çalışmaktan sıkıldınız, “5 dakika daha” çalışın. Bu yöntemi uygularken zihniniz sıkılma noktasını aşar, zihinsel sabır ve dayanıklılık köprüsü kurarsınız.
 
   5.Yazarak zihin karışıklığının önüne geçin; Önemli bir şey yapmaya çalışırken, zihninizi meşgul eden diğer şeylerin dikkatinizi dağıttığını düşünüyorsanız, bunları bir kağıda yazın. Yanına da bu sorunla ne zaman ilgileneceğinize dair bir not düşün. Bu zihninizin diğer sorunlarla dağılmasını önler, sizi psikolojik olarak rahatlatır ve o anki işinize konsantre olmanızı sağlar.

   6.Kendinizi ödüllendirin; Bir işe başlamadan önce, bitirdiğinizde kendinizi neyle ödüllendireceğinizi planlayın. Ödül, sizi rahatlatan ve mutlu eden her şey olabilir. Sevdiğiniz bir yiyecek ya da içecek, yürüyüş yapmak, bir arkadaşınızla buluşmak buna örnek verilebilir. Ödül büyük ve pahalı bir şey olmak zorunda değil. Size keyif versin, yeter. Bu yöntem, motivasyonunuzu, dolayısıyla konsantrasyonunuzu artırır.

   7.Projeniz hakkında planlı olun; Neyi tamamlamak istediğinizden emin olun. Örneğin bir sınava çalışacaksanız hangi bölümleri bitireceğinizi ve bu bölümler için ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin.
  
   8.Rahattan ve dikkat dağıtıcılardan (ışık, gürültü, vb.) uzak bir ortam oluşturun; Bir şeyle meşgulken dikkatinizin bölünmesini istemiyorsanız, çevredeki dikkat dağıtan engelleri olabildiğince azaltın. Örneğin perdeleri çekerek (içerisini karanlık yapmamak şartıyla) dikkat dağıtıcı görsel etkenlerden uzaklaşabilirsiniz.

   9.Dikkati artıran besinler tüketin; (et, balık, tavuk, C vitamini, vb.) Herhangi bir vitamin eksikliği dikkat dağınıklığına yol açabilir. Demir eksikliği de dikkatinizi azaltır ve çabuk sinirlenen bir yapıya kavuşmanıza neden olur. Et, balık ve tavuk gibi demir içeren gıdalar dikkatinizi canlı tutar. C vitamini içeren besinler ve meyve suları da tercih edilmelidir.
 KAYNAK: MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) Sitesi

Bursa Deneyim Satranç Kulübü © 2011-2017