satrancı konu alan yazarlar ve kitapları

haberlere dön

24 Aralık 2014, Çarşamba

İlk kitabımızın adı Satranç;

Stefan Zweig'ın, 1942 yılında, Hitler iktidarından kaçarak sürgün hayatı yaşadığı Buenos Aireste yayımladığı Satranç adlı romanı, hem yazarın intiharından önce bıraktığı bir veda mektubu hem de doğrudan Nazizmi hedef aldığı tek kurmaca eseridir.                                                        

New Yorktan Buenos Airese yapılan bir gemi yolculuğunda, dünya satranç şampiyonu Mirko Czentovic, kendisi için beklenmedik bir rakip olan Dr. B. ile karşılaşır. İsimsiz bir amatör olan bu gizemli rakibin satrançla tanışmasının olağanüstü bir hikâyesi vardır. Bir Nazi kurbanı olan Dr. B., o kara günlerde sadece satranç sayesinde ayakta kalabilmiştir.                                                    

Hikâyenin diğer kahramanı Czentovic ise iletişim kurmakta zorlanan, yaşamında satranç dışında hiçbir şey olmayan, kazanmaya kurulu bir saat, soğuk, küstah, kuralcı, yüzeysel, kültürsüz, karacahil bir dahidir.

İkinci kitabımızın adı ise;
Satranç Robotu
Yazar:Robert Löhr

“Birbirinizle çok vakit geçireceksiniz” dedi Kempelen. “Jakob bana satranç robotunun yapımında yardım ediyor. Masayı o yaptı, şimdi de Türk’ü yapacak.”

“Türk’mü?”

“Evet, önceleri satranç oyuncusunun genç bir kadın olmasını düşünmüştük.Teni porselenden, ipek elbiseli zarif bir şey, ama daha sonra fikrimizi değiştirdik”. Kempelen elini bitmemiş androidin omzuna koydu.”Bu zarif matmazel yerine asık suratlı bir Müslüman olacak, haçlıların korkulu rüyası. Hıristiyan çocukların katili, Allah’tan başkasına hesap vermeyen biri. Böylece rakiplerimizin gözlerini korkutacağız. Ne de olsa satranç oyunu şarktan gelme. Öyleyse onu bir şarklıdan daha iyi kim daha iyi oynayabilir ?”

Bursa Deneyim Satranç Kulübü © 2011-2017